Utleiras.com

 • Home
  Home This is where you can find all the blog posts throughout the site.
 • Categories
  Categories Displays a list of categories from this blog.
 • Tags
  Tags Displays a list of tags that have been used in the blog.
 • Bloggers
  Bloggers Search for your favorite blogger from this site.
 • Team Blogs
  Team Blogs Find your favorite team blogs here.
 • Login
  Login Login form
Recent blog posts

Posted by on in Élménybeszámoló

Ciprus 2011Coming soon....

Hits: 1360
0

Posted by on in Élménybeszámoló

tatra_m

Néhányan túratársak már régóta tervezzük, hogy magashegyi körülmények között is kipróbáljuk magunkat. A kis csapatból többen Erdélybe szerelmesek (köztük magam is), ezért elsőre a Fogarasi-havasok meghódítása ugrott be mindannyiunknak. Amikor aztán elkezdtem tervezni az esetleges ottani túránkat, akkor derült ki, hogy a hegységet kocsival meg lehet ugyan közelíteni, de ott őrzött parkolásra, kempingre, netán tömegközlekedésre nemigen lehet számítani, tehát a csillagtúra gyakorlatilag kizárt és a „keblén a kenyere, hátán van a háza” módszerrel sátrat, élelemet, ruhaneműt cipelve lehet csak komolyan bejárni a hegység belsejét. Első magashegyi túránk révén az is szempont volt, hogy hegyimentő szolgálat ugyan van a Fogarasi-havasokban, de az gyakorlatilag nem elérhető (csak személyes értesítés útján). Mindez meggondolásra késztetett és a fenti szempontok szerint rendre biztonságosabb és kedvezőbb Magas-Tátra mellett döntöttünk. Így utólag bízvást állíthatom, hogy helyesen.

Hits: 3657
0

c_neusiedler

Néhányan kollégák rendszeresen kerékpározunk (ki munkába jövet-menet közlekedik így, ki szabadidős sportként űzi) és szerettünk volna valami komolyabbat teljesíteni ezen a nyáron. Tudnotok kell, hogy a társaság meglehetősen el van kapatva környékbeli túrákkal, a Veszprém környéki, vonattal is kombinált túralehetőségek szinte valamennyiét megtettük már egy 30-40 fős törzsgárdával. A teljesítménycentrikus mag a Balaton 3, 2 ill. 1 napos megkerüléseivel már többször is bizonyította, hogy lábai és ülepe kiemelkedő teljesítményekre képes, mi azonban ezúttal egy olyan közepesen igénybevevő túracélt kerestünk, amit fehér ember is kibír. Így esett a választás a Fertő-tó megkerülésére.

Hits: 4466
0

Posted by on in Élménybeszámoló

Aki még nem próbálta, úgysem hiszi: vannak emberek és dolgok, akikbe első látásra és véglegesen beleszeret az ember. Lehet ezt tagadni, palástolni, kapálódzni ellene: a vonzalom ösztönös, mély, ki nem törölhető, egy életre szól. Na, így vagyok én a Pádis fennsíkkal. Az a tény, hogy én 55 voltam, mikor megismerkedtünk, ő meg vagy 130 millió éves, mit sem változtat a vonzalom hőfokán. És ahogy az ilyenkor lenni szokott, nem tudja a szeretet alanya olyan arcát mutatni, amelyik a szeretőnek ne tetszene: imádom ősszel és tavasszal, esőben, viharban és napsütésben, áradáskor és hópaplan alatt.

Hits: 3199
0


Dél-Afrika, Zimbabwe, Botswana 2011 2.rész

Jan. 24.-e, Hétfő

A reggeli safarira hn6-kor volt a gyülekező a recepciónál. Ott kaptunk koffeinmentes kávét (ennek mi értelme?!) és némi fűszeres tésztatekercset.
A recepció előtt már vár a safari autó, ami egy átalakított terepjáró, vagy pick-up. Az autó karosszéria hátsó részét levágták és egy lépcsőzetes kialakítású vadfigyelőnek alkalmas, nyitott utasteret kapott, nap- és esővédő ponyvával. A vadállatok ellen nem, de a kiesés és az eső ellen nyújt némi védelmet. A jármű 10 turistát tud vinni, a sofőr egyben a vadőr is.

Hits: 5639
0


Dél-Afrika, Zimbabwe, Botswana 2011

Dél-Afrikába nem a szokásos alapos előkészítéssel, tervezéssel és agyonzsúfolt programmal indultunk. Miután felvetettük az ötletet kint élő rokonainknak, hogy meglátogatnánk őket, már kezükbe is ragadták a kezdeményezést, és csakhamar foglalhattam le a repülőt az általuk megadott pontos dátumokra: jan.14. Budapest-London-Cape Town; jan.20. Cape Town-Johannesburg, végül feb.1. Johannesburg-London-Budapest.
Minden más információ titkos volt, ennek megfelelően nagy várakozással és izgalommal készültünk az útra. Ketten utaztunk a feleségemmel, a 10 hónapos babánkat a nagyszülőkre bíztuk.

2011. jan. 14. péntek

Túl korán értünk ki a Ferihegyi reptérre, a csomagok feladása után még jó két óránk volt a gép indulásáig. Végül a beszállás is később kezdődött, majd a londoni időjárásra hivatkozva a gépben is várattak minket, végül a British Airways járat jó 50 perces késéssel indult.

Hits: 5692
0

Posted by on in Élménybeszámoló

Okosan szerkesztette meg az utazási iroda a programunkat: másnap ismét a saját tengerpartunkkal ismerkedünk. Élvezzük, ahogy bennfentesként vonulunk el a „napozz magad” felszerelésünkkel a fizetős szektor gazdája előtt és lenéző mosollyal gondolunk tegnapelőtti aggodalmas lopódzásunkra. Marcsi elterül a homokfészkén, én olvasok egy darabig Roald Dahl meghökkentő történeteiből, de aztán én is lehanyatlok a fövenyre. A működésünk végletesen leegyszerűsödik: hason, háton, izzad, fürdik. Már lófrálni sincs kedvem, a víz langymeleg, de csaknem sima, a nap éget, nehéz műszaknak nézünk elébe. Lehet, hogy mégsem egészen hülyék az olaszok ezzel a napernyő bérléssel?

Hits: 3558
0

Posted by on in Élménybeszámoló

Lassan beérünk Riminibe. A város maga nem az olasz építészet ékköve, már hogy ilyen virágnyelven mondjam, mert lapos, unalmas és alig van benne látnivaló. A véreskezű Malatesták uralták a középkortól a reneszánsz derekáig. Hatalomvágyuk, pénzéhségük, de még szerelmük útjába sem állhatott senki és semmi, ugyanakkor bőkezűen pártolták a művészeteket. A fülledt emlékű belvárost elkerülve jutunk a part közelébe. A szállodák, panziók, hotelek sakktáblaszerű, szabályos rendben épültek több tízkilométeres hosszban a part mentén. A tenger örömeinek hódolók tömegei kapnak itt szállást, többnyire ugyanabban a minőségben. Itt nincs luxushotel, de nyomorúságos garniszállót se találni: a szállásadók a széles középrétegben találták meg a számításukat.

Hits: 2685
0

Posted by on in Élménybeszámoló

Rimini

Az úgy van, hogy az ember megöregszik. Nem veszi észre, mert a szeme ugyanolyannak lát még mindent. A világban éppúgy futkosnak éretlen, nagyhangú kamaszok, totyakos öregek, pimaszul feszes blúzú fruskák és fáradt arcú középkorúak, mint régen. Keserves reggeli gyakorlatok jutalmaként még kettesével is felfut a negyedikre, ahol lakik, de fociban már állva hagyják a suhancok. Ha kicsit behúzza, még majdnem olyan lapos a hasa, mint régen, csak a rosszindulatú mérleg mutat évente egyre többet. És az ember egyre gyakrabban kapja magát azon, hogy a saját korosztályabelieket öregnek mondja. Egy-egy nála lustább, de fiatalabb kollégának még élvezettel mondja, hogy „Majd ha én is annyi leszek, mint te, én is ennyire lelassulok majd?” Nevetnek, de már benne fészkel a gyanú, hogy csak illedelmes a nevetés, a poén inkább rajta csattan. És most itt van a tetejébe még ez az olasz út is.

Hits: 2724
0


13. nap: ANCIENT MESSINI, KARDAMYLI (166 km)

Ébredés után összekészülünk, és lemegyünk reggelizni a hotel étkezőjébe – ha már ez is benne van a szoba árában. Persze nem számítunk különleges gasztronómiai élményre, ez nem az a hely. Várakozásaink be is igazolódnak, a büféreggeli enyhénszólva is puritán, mindössze valami kétszersültféle és dzsem – de nem baj, azért elvagyunk vele, egynek megfelel ez is. Ráadásul gondoljunk csak arra, hogy máshol másfélszer ennyit kell fizetni, mint itt, és még csak egy ilyen jelképes étkezés sincs az árban.

Hits: 3277
0


8. nap: LEFKADA V. (LEFKADA VÁROS, AGIOS NIKITAS BEACH, MILOS BEACH) (49 km)

Készülődés, reggeli, majd irány Lefkada város – immár negyedszer. :) De bármi történjen is a leggyakrabban látogatott helyünkön, a rendőrségen, ez már biztosan az utolsó alkalom lesz, holnap ugyanis az eredeti terveink szerint továbbállunk, így döntött a kettős kupaktanács. :)

Hits: 2977
0


1. nap: ÉRKEZÉS DIAKOFTÓBA (196 km)

„Már megint Görögország? Nem unjátok még?” Igen, már megint - és nem, nem unjuk. Ezért jövünk vissza negyedszer is. Hogy is mehetnénk máshová, mikor tavaly csak félig láttuk a Peloponnészoszt? És hogy is unhatnánk, mikor még soha egyik Jón-szigeten sem voltunk? A különböző tájakat nem az országhatárok választják el egymástól. Kréta, Athén és a Kikládok voltak az előző utazásaink helyszínei, s ki merné azt mondani, hogy ha egyiket látta, akkor a többiről lehet fogalma? S bár kilométerben számítva nem esik messze egymástól a Peloponnészosz és Lefkada szigete, a köztük lévő alig négyórás út alatt mégis mintha egyik világból a másikba csöppennénk.

Hits: 4203
0

Posted by on in Élménybeszámoló

Kék az ég, szépen süt a nap, Kati szerint 25 C, azaz skandináv kánikula várható mára. Beperemvasutazunk  a T-Centralen-ig, onnan pár T-Bana megálló az Óváros és már ott is állunk a szigeten. (Na ezzel nem nagyon szűkítettem le a helyszínt, a sziget itt annyi, mint Pesten a villanyrendőr.)

Hits: 2622
0

A térdem fölött tavaly a californiai Lake Tahoe-nál szerzett sebem lassan már alig látszik, a Pádis - fennsíkon az új túracipőmtől elszenvedett vérhólyag helyén, a sarkamon már az új bőr olyan mint az újkrumpli héja, a „rossz gyerek” szindróma szerint tehát rövidesen kellett már rajtam egy újabb plezúr, amit kizárólag Svédországban lehet beszerezni, efelől kétség nem lehetett. Nagy dolog a tudatosság és a svéd plezúr ott van a jobb sípcsontomon (aki nem hiszi, nézze meg), de ennek azért története van.

Hits: 2191
0

Reggel feldobódva indulunk útnak mai célunk, a világszép Bryce Canyon felé. Ez a tájegység amerikai léptékkel a szomszédban van, de a folyással szemben végig kell hajtsunk a Virgin River völgyén és a tegnapi megállóhelyünktől beérünk a Zion NP vadabbik részébe. Ezen a 25 km-es szakaszon a folyócska – ki tudja miért – csak egy folyómedernyi széles, meredekfalú kanyont tudott vágni évmilliók alatt. Az út ezt a szakaszt egy szerpentinnel és egy hosszú alagúttal kerüli meg, de szerveznek meder-túrákat, amelyek a közepes hosszuk ellenére minimum egy teljes nap alatt járhatók be. Istenem, ha Las Vegasban a csokoládégyár látogatásának és a homokos Liberace emlékének szentelt napomat egy ilyen túrával tölthettem volna…

 

Hits: 6128
0

Na, milyen idő van reggel? Már megint süt hétágra az a rohadt nap, nem is tudom, hogy lehet kibírni ezt az állandó jóidőt. Itt ráadásul még hatásos is a napsütés, reggel kilenckor gyülekezve már bújunk a busz árnyékába, méginkább a klimatizált belsejébe. Ma itthagyjuk a Sierra Nevadát és kelet felé fordulunk, átvágunk a Mojave sivatagon, cél Las Vegas. Bob sorolja az útvonal állomásait, egy hölgy – hangjában némi ijedtséggel – kérdezi: és hogy fogunk odatalálni? Bob csak néz értetlenül, aztán mosolyra húzódik szája sarka, ahogy visszakérdez: „Have you ever heard a map?” (Hallott már téképről?). Azt hiszem, most értem, min nevetnek.

Hits: 5612
0Másnap hosszú út vár ránk: el kell jutnunk a nevadai Winnemucca-ba. Az út első néhány km-ét a Nagy Sóstó partján tesszük meg, látszik az Antelope sziget, amely arról híres, hogy a rajta élő bölény kolónia mentette meg a kihalástól a fajt: néhány lelkes természetvédő ebből az állományból kezdte el szaporítani őket az évszázadokon át tartó irtást követően.

Hits: 5700
0Élményeim az Amerikai Egyesült Államok nyugati felének Nemzeti Parkjaiban

Hits: 6094
0

Posted by on in Élménybeszámoló

2010.10.22, péntek

A család már teljes mértékben átállt a spanyol ritmusra. Ébredés reggel 9kor, az amúgy 2-4ig tartó szieszta 4 órától indult, az este 8as lefekvés pedig 10órára tolódott el - ez így rendben is lett volna, ha én is képes vagyok reggle 9ig aludni, de nem.

Hits: 3242
0

Posted by on in Élménybeszámoló2010.10.17, vasárnap


A bőröndök már előző este meg lettek pakolva, lemérve, így csak a maradék 1 táskába kellett belepasszírozni azt, ami az út során is kellhet: iratok, innivalók, a kézipoggyászban vihető folyékony dolgok kis csomagja (tusfürdő, sampon, stb), fényképezőgép... mire Öcsém értünk jött, az izgalom mégis a tetőfokán volt, legalábbis részemről. a Gyerkőcök teljesen nyugodtan fogadták azt, hogy akkor most nem autóval utazunk hanem repülővel, mintha olyan mindegy lenne - de hát ilyen világot élünk, nekik már az is. :)

Hits: 2997
0
alt
Meztelenül dél-Európában
Élménybeszámoló
0
Horvátország - Önök kérték !
Élménybeszámoló
0
Görögország - Kos sziget és kirándulások
Élménybeszámoló
0
Mauritius
Élménybeszámoló
0
Kréta, Santorini - Görögország
Élménybeszámoló
0
Follow Us